Največja parada starih traktorjev na svetu, Nebraska State Fair, USA, 25. avgust 2012

Grand Island, Nebraska, USA - malo dežja ni moglo ustaviti največje svetovne parade starih traktorjev, da bi ne prišla v Guinnessovo knjigo rekordov.

Na sestanku voznikovih v soboto ob 11. uri so organizatorji vprašali 1139 lastnikov traktorjev, ki so prišli na Nebraska State Fair s svojimi lepotci, če bi želeli, da se dogodek prestavi.
"Tukaj smo, kar je, je " je dejal Jim Riley in s tem izrazil čustva tudi ostalih prisotnih voznikov. Parado so začeti ob 13.00, kot je bilo načrtovano.
"To se nič ne razlikuje od kmetovanja," je dejal Riley z nasmehom.

Michael Empric, razsodnik Guinesove knjige rekordov je poskrbel, da so bila upoštevana vsa pravila, da bi bil rekord tudi uradno priznana. "Jaz sem nepristranski opazovalec," je dejal.

    
Michael Empric in vodja projekta

Vsak traktor je moral biti star najmanj 30 let in sposoben voziti najmanj 2 milji, da je lahko sodeloval na paradi. Na koncu so se odšteli tisti traktorji, ki so zaradi mehanske okvare prenehal delovati.

Televizijski program namenjen podeželju je objavil oglas na katerega se je prijavilo s svojimi trakorji skoraj 1400 lastnikov iz 31 zveznih držav. Prijave so prenehali sprejemati teden dni pred prireditvijo, ker je bilo prijavljenih že več kot 1000 traktorjev.

                                                                                                                                                                                                          

Čeprav je bilo veliko zelenih (John Deere) in rdečih (International) traktorjev je bilo na paradi zastopanih tudi veliko drugih barv - oranžna Allis Chalmers in Minneapolis Moline, zelena Oliver, v odtenkih rdeče Farmall, Ferguson, Massey-Ferguson in Massey-Harris  in modra in siva traktorji Ford. Nekateri traktorji so bili obnovljeni in njihovo nova barva se je  precej lesketala s svežini dežnih kapljic. Drugi so bili še "v svojih terenskih oblačilih".

Mnogi vozniki so nosili majice v barvi traktorja in s tem pokazali svojo zvestobo svojim najljubšim traktorjem.

S to parado je bil presežen prejšnji rekord, na katerem je v podobni paradi sodelovalo 745 starih traktorjev in je bil dosežen v Nemčiji leta 2008. Vir: www.nemahaweb.com


<< Nazaj