Društvo Stari traktor Moste na WM Grossglockner 2014

Minil je samo mesec in en dan, ko so v petek, 18.9., zopet nakladali svoje starodobnike na kamion in jih odpeljali na vseevropsko srečanje starodobnih delovnih strojev in  traktorjev pod Veliki Klek (Grossglockner).

Prvi cilj je bil na informacijski točki v Brucku, kjer so se udeleženci prijavili in dobili vse potrebne informacije.

Zaradi oblice dogodkov se naši fantje vseh niso mogli udeležiti, privoščili pa so si kratek  izlet v bližnji Kaprun.

Ob 13.00 je bila prva preizkušnja udeležencev na progi Bruck-Fusch. Od 12.00 do 24.00 je bila v mestu Fusch organizirana velika zabava z živo glasbo, vmes pa še slavnostno odprtje. Prevoz z avtobusi do prenočišč v Brucku je bil brezplačen.

Naslednjega dne, v soboto,20.9., so že ob 7.00 odpeljali prvi starodobniki izzivu višin naproti, ob 7.30 pa se je začel množični »tekoči« štart vseh 5oo udeležencev iz Fernleitna.

Cilj je bil visoko nad njimi – na parkirnem prostoru pri Fuschertoerlu na višini 2.400.

Spodobna razdalja in visoki cilj pa je le enemu staremu prijatelju »zakuhal« – doliv vode – pa veselo naprej.

Na cilj so do 10.ure pripeljali in prisopihali vsi udeleženci.

Zasluži priznanje tehnika ali lastniki, ki znajo zanamcem ohranjati izročila preteklosti in ohranjati materialno kulturo? Verjetno slednji.

Pretežna večina se je po koncu krajše zabave in spretnostne vožnje vrnila v dolino. Naših 7 pogumnih mož pa se je odpravilo proti domu po južni strani Velikega Kleka. Še prej pa so obiskali planinski dom na Edelweisspitze.

Precej časa je trajalo, da so se mimo Heiliegenbluta (Sveta kri), Winklerna in Obervellacha in Špitala ob Dravi prebili do Toplitscha (Toplice), kjer so prenočili.

Naslednjega dne, (v nedeljo), pa so se mimo Beljaka (Villach), Sv. Jakoba v Rožu, Ljubelja, Tržiča in Golnika pripeljali do Zgornje Bele, kjer so si zasluženo privoščili pošteno »kranjsko kosilo«.

Sredi popoldneva pa so že lahko pozdravili svojce in tiste, ki so jih po napornem, a lepem potovanju počakali v domači vasi.

In na koncu ne smemo pozabiti zmagovalca te evropske preizkušnje. Letos je to postal g. Alfred Berleb s traktorjem »Lanz«, izdelanem leta 1956. Pa še države udeleženke se spodobi našteti: Prišli so udeleženci iz Švice, Avstrije, Madžarske, Nemčije, Luxemburga, Belgije, Nizozemske in seveda Slovenije.
Tone Ogorevc

Fotogalerije >>>


<< Nazaj