10. Alpentrophy Radstadat 3. - 5. julij 2015

Prvi vikend v juliju sta se Vinko Koželj in Franci Kubelj iz društva Stari traktor Moste udeležila že 10. srečanja ljubiteljev starih traktorjev v mestu Radstadt v deželi  SalzburgerLand v Avstriji , ki ga organizira društvo Diesel Bruders iz Radstadta. Traktorja, Eicherja in Buhrerja, so naložili na kamion in prepeljali do Flachaua, od tam pa sta se po cesti zapeljala do kraja prireditve. Število traktorjev je bilo omejeno na 200, čeprav jih je bilo na prizorišču dogajanja videti nekaj več.

Srečanja so se udeležili v večini klubi iz bližnje in daljne okolice, nekaj jih je bilo tudi iz Nemčije in dva iz Slovenije. Prevladovali so traktorji znamke Steyer.

   

V petek je bil vzpon na 1860m visoko planino Forstau, kjer so pastirske koče in pašniki, kjer so doma znani mlečni izdelki.
V soboto so se na prireditvenem prostoru dopoldne začeli zbirati traktorji in se počasi pripravljali na drugi vzpon, na planino Rossbrand, ki je visoka 1768m. Pred startom je bila predstavitev vseh traktorjev, nakar so traktorji krenili na pot.

Pot je bila zanimiva in ob cesti je bilo kar nekaj gledalcev. Vmes so bile na cesti razne talne ovire in druge zanimivosti, kot je vožnja z enim kolesom po krivem hlodu.

Vsi traktorji so brez okvare dosegli cilj. Na vrhu je bilo ob planinski koči zelo živahno in dve mladi dekleti, Karin in Steffi ,, avstrijski dekleti, ki sta s harmonikama igrali slovenske-narodno-zabavne viže za pristno sproščeno veselje vseh prisotnih. Veselje je slišati našo glasbo na severu Avstrije.

   

Po vrnitvi v dolino je bila predstvitev traktorjev še v središču Radstdta, na prireditvenem prizorišču pa še preizkušnje v prehodu čez jarek in test ravnotežja na tehtnici.

   

Zanimivo je, da ima veliko lastnikov, ki so se udeležili  tega srečanja svoje traktorjev predelane tako, da dosežejo hitrost tudi do 40 ali celo 60 km/h. To nikakor ni slabo, če pomislimo, da gredo radi na daljše izlete; tudi več kot 300km daleč. Člana društva Stari traktor Moste sta se s traktorjema po končani  prireditvi odpravila proti domu. Povprečna potovalna hitrost  je bila 35 km/h, (pred predelavo pa 19km/h). V enem dnevu sta prevozila 220km. Vsak si lahko sam izračuna, koliko manj časa sta potrebovala,  za pot v Moste sedaj, ko je bila povprečna hitrost 35km/h, in koliko časa bi porabila za isto potovanje pred predelavo. Vsi, ki trmasto vztrajajo v prepričanju, da je vsakršna predelava starega traktorja nesprejemljiva, se lahko ob teh podatkih malo zamislijo. jž