Citroen

V  septembru leta 1919 je Ande Citroen naredil svoj prvi traktor in ga preizkusil na kmetiji v Senlisu približno 59 km severno od Pariza. Ta majhen stroj je tehtal manj kot 800 kg, bil pa je namenjena za uporabo v vinogradih in na majhnih posestvih in je bil opremljen s štirivaljnim motorjem z 12 KM, podoben tistemu v avtomobilu tipa A. Traktor je doživel svojo prvo predstavitev na kmetijskem sejmu v Chartresu v oktobru leta 1920, vendar je Citroen takrat že izgubil zanimanje za majhne stroj in prodajo so prenesli na Entreprise agricole d'Aubervilliers. Ocenjuje se, da je bilo v letih 1919 in 1920 narejenih okoli 500 malih Citroenovih traktorjev.

        

        

        

        

Kakorkoli, to še ni bila čisto dokončna prekinitev Citroenovega  odnos s traktorji. Leta 1924 je bi zunaj Francije poskusno narejen pol goseniča, znan kot Citroen-Kegresse, narejen po zamisli Adolpha Kegresseja, pionirja v načrtovanju gumijastih goseničarjev. Vozilo je bilo neprimerno za kmetijske namene, vendar se je pozneje izkazalo kot koristno za vojaški neman.   

        

        

        

Po drugi svetovni vojni je Citroen eksperimentiral s traktorskim pogonom na vsa štiri kolesa, ki je bil znan kot Model J. Tega modela traktorja niso nikoli proizvajali za tržišče. Narejeni so bili samo trije prototipi in na skrivnem testirani v samostanu.

               

                    

                    

To je konec Citroenovega flirta s oblikovanjem traktorjev, čeprav so Citroenove motorje in tudi druge sestavne dele traktorjev vgrajevali tudi drugi proizvajalci. Vir: www.steel-wheels.net