Jelbart

Frank in George Jelbart sta registrirala svoje poslovanja v Ballaratu v Victorji leta 1911. Šla sta po stopinjah svojega očeta, ki je bil kovač in je izdeloval poljedelske stroje. Nekaj časa sta delala na motorju zračnega smetarskega stroja in patent registrirala leta1909. Izdelala sta enega od prvih Avstralskih  motorjev na notranje izgorevanje in v nekaj letih naredila več koristnih modelov. Okoli leta 1914 sta namestila enega od motorjev na prvi traktor in ga proizvajala vse do sredine leta 1920. Ti so bili vsi v bistvu enaki, vendar so bili opremljeni z različnimi izboljšanimi motorji. Jelbart traktorji so bili inovativni in zelo dobro narejeni.

  

  

Jelbart traktorji so bili inovativni in zelo dobro narejeni. Ednini del, ki ni bil domače izdelave je bil vžigalna tuljava Bosh Magneto.

  

       

                                          

Motorji so bili 'Hit and Miss' dvotaktni motorji na surovo nafto. Posebnost enega od teh motorjev je bila v 'V' postavitvi valjev. Traktorji so imeli motorje od 10KM do 50 KM. Družba je imela finančne težave vendar je po prenehanju izdelovanja traktorjev leta 1926 skromno delovala še nekaj let.
Avstralske traktorje Jelbart lahko vidite v muzejih Swan Hill Pioneer Settlement Gulgong muzeju in v podeželjskem muzeju Temorain v Booleroo centru. Vir: http://members.ozemail.com.au