Lončarjev muzej na Podborštu pri Komendi

Slab kilometer od Komende ali 15 minut hoje je potrebnih, da pridete v vas Podboršt in se ustavite pri hiši št.15. Tu se v stari zidani hiši in štirih lesenih poslopjih nahaja zbirka, ki je vredna ogleda, če si želite ustvariti vtis o kmečkem življenju pred nekaj desetletji.

Poznavalec zakladov preteklosti, ki jih je vredno ohraniti bodočim rodovom, sta Janez Lončar in sin Jani v zbirkah starih predmetov zbrala več kot 5.000 eksponatov, ki predstavljajo materialno kulturo izpred več desetletij, ko je val modernizacije preplavil domačnost kmečkih domov in z novimi stroji in napravami prinesel tudi kmečkemu življenju lažje delo.

Muzej je usmerjen tematsko na domače obrti in opremo doma. Zastopano je lončarstvo z delavnico in okroglo pečjo za žganje lončevine; veliko je konjske opreme in kmečkih strojev na »konjski« pogon, poljedelskih strojev in orodij vseh vrst. Posebni kotički so namenjeni orodju čevljarjev, mizarjev in tesarjev. Gospodinjstvu je posvečen oddelek, ki bo z nostalgijo polnil starejše, z mislijo, kako se gospodnji danes,pa mlade gospodinje.

Stare slike, dokumenti in knjige dopolnijo misli na večere ob peči in petrolejki. Zbirko dopolnjuje 13 starih traktorjev, v novejše čase pa sega več kot 20 motorjev.

Vredno ogleda in priznanja amaterskemu zbiratelju, ki s svojim delom bogati vedenje o prednikih in njihovem življenju.

Lončarjev muzej
Podboršt pri Komendi 15
1218 Komenda

Odprto po dogovoru GSM 041 942 052

Kako do muzeja?