Na kratko o društvu

Društvo stari traktor Moste je bilo na pobudo ustanovnih članov ustanovljeno leta 2005. Že ob ustanovitvi je združevalo 25 članov. To število iz leta v leto vztrajno narašča. Člani društva imamo v lasti preko 20 traktorjev – starodobnikov- (oldtimerjev), ki jih delimo v dve skupini, restavrirane in nerestavrirane traktorje.

Restavrirani traktorji so obnovljeni v celoti. Imajo zamenjane ali obnovljene mehanske dele, električno napeljavo, opravljena so ličarsko-kleparska dela in vsi detajli so originalni. Nerestavrirani traktorji pa so samo površinsko delno obnovljeni ali pa so še v originalnem stanju, vendar izpolnjujejo vse tehnične norme.

Vsi traktorji so tudi registrirani in tehnično neoporečni in se z njimi lahko brezskrbno vozimo po vseh cestah, razen po avtocestah. Večino dela pri restavriranju opravijo lastniki sami, strokovna pomoč pa je potrebna le pri najzahtevnejših delih. Seveda je pri tem potrebno imeti veliko dobre volje in seveda podpore, potrpežljivosti in tudi pomoči ostalih članov društva.

Poleg traktorjev imamo člani društva v lasti tudi ostalo kmetijsko mehanizacijo, kot so kosilnice, grablje za seno, mlatilnice za žita, razne vozove (lojtrniki, zapravljivčki ipd.). To tudi radi pokažemo obiskovalcem na raznih srečanjih in prireditvah.

Društvo je zelo aktivno predvsem na področju sodelovanja na raznih prireditvah in srečanjih. Za seboj imamo zelo dolg spisek prireditev in srečanj, kjer smo sodelovali kot razstavljavci in tudi kot obiskovalci. Naj jih nekaj naštejemo: Stara Gora, Peskovci, Lenart, Jable, Bad Radkersburg (Radgona), Leibnitz (Lipnica), Rossental Rož na Koroškem in drugod.

Že več let kot edini slovenski predstavniki sodelujemo tudi na najbolj množični tovrstni prireditvi v Avstriji, to je dirki na Glossglockner, in v Italiji na vzponu na Passo Stelvio. Teh prireditev se letno udeleži več kot 700 lastnikov traktorjev oldtimerjev s svojimi traktorji iz vse Evrope: Belgije, Nizozemske, Nemčije, Italije, Avstrije, Švice, Hrvaške in Slovenije.

Letos je bilo že 4., že tradicionalno romanje v Ljubljano, kjer so si starodobnike lahko ogledali predvsem obiskovalci sv. maše v ljubljanski Stolnici, kjer nas po maši in blagoslovu traktorjev vedno prisrčno sprejme naš rojak , stolni župnik g.Lap. Letošnji prvi obisk Velike planine na Velikega šmarna dan je bil atrakcija posebne vrste in bo v dogovoru z direktorjem Zavoda Velika planina tudi postal tradicionalna poživitev dogajanja na tej planini.

Poleg naštetega organiziramo tudi strokovne izlete in obiske najrazličnejših srečanj oldtimerjev, predvsem v Nemčiji in Avstriji. Tesno sodelujemo tudi z ostalimi društvi iz okolice in vedno se odzovemo na njihova vabila, kot popestritev in atrakcija raznih prireditev. Tako smo sodelovali na 1000 letnici mesta Godešič, na konjskih dirkah v Komendi in Brdu pri Kranju, na Ovčjem balu na Jezerskem, na prvomajskih povorkah, Mihaelovem in Trdinovem sejmu v Mengšu, vseslovenski čistilni akciji ter raznih drugih občinskih prireditvah.

Posebno je potrebno poudariti, da vsako leto sodelujemo tudi na spomladanskem in jesenskem sejmu v Komendi, kjer razstavljamo del naših traktorjev in ostalo staro kmetijsko mehanizacijo.
Pri tem smo posebej hvaležni Konjeniškemu klubu Komenda, ki nam vsako leto omogoči razstavni prostor.

Najbolj smo veselih toplih mesecev, saj takrat organiziramo različne izlete s traktorji po bližnji in daljni okolici. Tudi na daljše ture se včasih podamo. Tako so bili nepozabni izleti: preko Črnivca v Mozirje, v Blejski Vintgar, na Krvavec, v Ljubljano in drugi.

Ne bodite presenečeni, če boste v okolici občine Komenda naleteli na konvoj starih traktorjev. To smo prav gotovo mi, Društvo stari traktor Moste!