Stari traktorji tudi letos na Veliki planini

Bila je nedelja,11.8., ko so člani društva Stari traktor Moste na povabilo podjetja »Velika planina« in direktorja Dušana Bombača in društva Rigelj tako kot lani, s svojimi starodobniki obiskali ta planinski raj, ki je bil tega dne obsijan s soncem in poln obiskovalcev.

Pot jih je vodila do planšarskega naselja Veliki stan, kjer so se odteščali z žganci in se nato udeležili sv.maše v gorski kapelici, ki je ponos in okras te planine. 

Grehi, če so jih sploh imeli, so jim bili odpuščeni, pa so zato nadaljevali praznovanje na veselici in na ogled postavili svoje stare lepotce.

Radovednežev in vprašanj ni manjkalo in marsikateri obiskovalec je podoživel čase, ko je kot rosni mladenič sam uporabljal take stroje za lajšanje svojega dela. Živina, kot da ji je bilo malo mar za mehanizacijo, je radovedno prihajala blizu in tako še več prispevala k dobremu razpoloženju. Na misel mi je prišla stara profesorska šala: Izlet v gore, vodi ga slavist. K ograji se približa krava, ki radovedno bulji v mladino, pa profesor brž potegne iz žepa beležnico in skrivaj zabeleži:« tema šolske naloge v prihodnjem tednu – pogled v nedolžno oko«. Sam Bog ve, kaj vse so dijaki napisali na to temo

Naprej jih je pot vodila do gostišča na Zelenem robu, kjer so si privoščili obilen obrok. 

Gostje so se veselo fotografirali ob in na zloščenih lepotcih in tudi sam direktor Dušan Bombač se je usedel na enega od njih.

Proti koncu še obisk v vikendu, ki ga ima na planini njihov član Alojz Kosec, in slovo od prijaznega gostitelja, ki jih je za prihodnje leto zopet povabil na obisk, saj je prepričan, da taki obiski prispevajo k večjemu obisku na planin.

Omeniti je še treba lastno glasbeno spremljavo.

Dva člana ansambla »Veseli Podgorci« sta s harmoniko in trombonom dvigala razpoloženje traktoristov in obiskovalcev na planini.

Tone Ogorevc