Potovanje v Istro

Društvo Stari traktor Moste je 27.11.2010 organiziralo potovanje v Istro, v muzej starih traktorjev in podeželske zgodovine Istre v Novi vasi pri Poreču. Lastnik muzeja Silvio Legovič nas je gostoljubno sprejel in nam razkazal najprej stare traktorje in nekaj stare kmetijske mehanizacije. V muzeju je okrog 40 starih traktojev, ki pa niso obnovljeni, ampak so še v originalnme stanju. Skoraj vsi traktorji še delujejo.

          

         

         

         

         

          

         

          

Silvano Legovič nam je razkazal tudi muzej, kjer je skozi zgodbo o kruhu, vinu in olivnem olju skozi zgodovino prikazano delo in življenje v Istri.

        

         

         

Na poti domov smo se ustavili še v oljarni Toškan v Vanganelu pri Kopru, kjer so nas gostoljubno sprejeli in nas postregli kar v pomožnem prostoru poleg oljarne, kar je bilo svojevrstno doživetje. Prijazna gospodarica nam je razložila vse o izdelavi olivnega olja in tudi o njegovih lastnostih in zgodovini oljarne.

         

    

Bil je res prijeten izlet, povsod so nas gostoljubno sprejeli, veliko lepega smo doživeli, spoznali življenjski utrip Istre in tudi delček njene zgodovine. V filmčkih si lahko ogledate kako je bilo na obisku pri Silvanu Legoviču v Novi vasi pri Poreču.
J.