Društvo Stari traktor iz Most v Ljubljani

Tudi po prevezmu«oblasti«, ko je krmilo društva prevzel Vinko Koželj iz Most, društvo ohranja vse tradicionalne obiske in udeležbo na raznih prireditvah starodobnikov.
V nedeljo, 26.5., se je 17 starodobnikov ( med njimi 3 iz Vogelj) odpravilo na vsakoletno, letos že peto po vrsti, srečanje z rojakom, proštom in stolnim župnikom ljubljanske stolne cerkve, g. Jožefom Lapom, ki je v dneh obiska praznoval 70-letnico bogatega življenja.

Da je kolona, strnjena in organizirana, med vožnjo po ljubljanskih ulicah zbujala vsestransko pozornost, ni potrebno posebej poudarjati.

Prebivalci Ljubljane, od katerih je marsikdo v mladih letih doma, še na kmetih, sedal za volan prav takih vozil, ob pogledu na zlikane in obnovljene stare lepotce verjetno nostalgično pomislil na leta svoje mladosti. Zato je bilo nasmejanih in prijetno presenečenih občudovalcev polno povsod, kjer so peljali mimo.

Največ presenečenja je kolona pripravila japonskim turistom, ki so prispeli na ogled Ljubljane z dvema avtobusoma. Na Zmajskem mostu so skoraj ustavili promet, ko so se jim v rokah znašli fotoaparati in snemalne kamere. Kolono so spremljali vse do stolne cerkve, kjer so se starodobniki, kot se za disciplinirane stare »gospode« spodobi, lepo postavili v vrsto na ogled vseh, ki so prihajali mimo. In teh ni bilo malo. Ves čas pred stolnico in še po maši je člane društva razveseljeval harmonikar Niko Zalaznik.

Stroje in sofarane iz mladih let je blagoslovil g. Lap, nato pa so vse vsi udeležili sv. maše v stolnici.

Na prisrčnem srečanju s člani društva, ki ga je zanje organiziral g. Lap na vrtu svojega stanovanja, so mu le-ti izročili prisrčno darilo – njegovo karikaturo, ki ga je zelo razveselila.

Moščanske dekleta in žene iz Aktiva kmečkih žena iz Most so pripravila obilico sladkih dobrot; da tekočih zadev ni manjkalo, ni potrebno posebej zapisati. Več kot debelo uro je trajalo to srečanje, ki je vsem ostalo v prijetnem spominu.

Kolona starodobnikov se je nato podala na Ljubljanski grad, kjer so zopet poželi več priznanj za dobro domislico obiska starega gradu in popestritev dogajanja.

Zopet so imele roke obiskovalcev precej dela, da so posneli vse, kar je bilo vredno videti. In tega ni bilo malo. Za to so poskrbeli prizadevni člani, ki trdno varujejo v tradicijo obiskov bivšega sokrajana in cerkvenega dostajanstvenika in v svoje poslanstvo, da vsako leto izvirno poživijo turistični utrip prestolnice. Video si lahko ogledate na tej povezavi.

BesediloTone Ogorevc, Fotografije Franci Vrtačnik