Romanje v Ljubljansko stolnico 2016

Prva nedelja v maju je za člane društva vedno praznična. Že osmo leto zapored so na ta dan gostje domačina, stolnega prošta Jožefa Lapa, ki pripravi srečanje s svojimi rojaki. 
Pripeljali so se kar s svojimi častitljvimi, a izvrstno ohranjenimi starodobniki - letos jih je bilo 20. 

Udeležili so se ga tudi člani in članice Društva narodnih noš Komenda.

  

G. stolni prošt jih obdari z blagoslovom traktorjev pred sv.mašo in jih nato po končanem obredu popelje na dvorišče kanoniške hiše, kjer obujajo spomine na mlada leta, pa še kaka dobra domislica obkroži omizje.

   

Ker je letošnje leto, sveto leto usmiljenja, so za vhod in odhod iz stolnice odprta svetoletna vrata, ki vabijo usmiljene ljudi in vse, ki so usmiljenja potrebni.

  

Dvorišče kanoniške hiše je dobilo novega stalnega prebivalca, doprsni kip Petra Pavla Glavarja, delo kamniškega kiparja Miha Kača.

O njegovem delu v naši župniji je spregovoril mag. Ivan Sivec, tudi naše gore list, ki sodi med najplodovitejše slovenske pisatelje. Kip je blagoslovil gostitelj, stolni prošt Jožef Lap in počastil velikega moža in prosvetitelja  našega naroda.

Druženje je bilo prijetno, polno dobre volje, dobrih želja in veselega razpoloženja.

Sredi popoldneva, na vožnji strodobnikov proti domu je nebo pokazalo svojo pomladansko čud . Močan dež s točo je pokazal svoj neprijazni obraz. Dobrega razpoloženja pa ni pokvaril. vc