5. Stilfserjoch / Passo Stelvio Oldtimer Tractor Tour 2018

Letošnji že 5. vzpon starih traktorjev na najvišji prelaz v Evropi, 2758 m visoki Passo Stelvio, na meji med Italijo in Švico, je potekal 24. junija. Udeleženci so se začeli zbirati še v petek v Prato allo Stelvo, kjer je bilo tudi glavno prizorišče srečanja, ki je trajalo tri dni.
Največ ljubiteljev je s svojim traktorji prišlo iz Nemčije, Italije, Švice in Avstrije, kjer je največ tovrstnih srečanj in je ta dejavnost tudi najbolj razvita, ostali udeleženci pa so prišli še iz Francije, Belgije, Nizozemske, Luxembourga, Liechtensteina in Slovenije.

Srečanja in vzpona na prelaz se je udeležilo tudi 9. članov društva Stari traktor Moste.

Večino traktorjev so na prizorišče prireditve pripeljali s kamioni, nekaj pa se jih je tja odpravilo kar s traktorji, med njimi sta iz Slovenije odšla na dolgo pot Kubelj Franci in Rok Grašič, ki sta prevozila 450 km v 16 urah. Iz DST Moste so se srečanja v Prato allo Stelvio in vzpona na vrh prelaza udeležili še Vinko Koželj, Jani Lončar, Anton Jerman, vsi s traktorji Eicher, Franci Kubelj z Buhrerjem in Ciril Rode s traktorjem Fendt, na povabilo članov društva pa tudi  Rok Grašič z Unimogom, Aleš Lončar s traktorjem Leprotto, Vido Lončar in Boštjan Skubic pa tudi z traktorjema Eicher.

Vsi udeleženci iz Slovenije so tudi srečno prišli na vrh prelaza in se brez okvare vrnili preko Švice nazaj na prizorišče srečanja. 

Na poti nazaj domov so se obema voznikom po cesti pridružili še Jani Lončar, Vido Lončar, in Boštjan Skubic. S kombijem jih je spremljal Aleš Lončar. jž

Foto: Jani Lončar